Verschillende soorten erfafscheiding

schutting

Wanneer je besluit om een bepaalde vorm van erfafscheiding aan te leggen in de tuin, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Om de soort erfafscheiding te bepalen is het ook belangrijk om het doel van de erfafscheiding vast te stellen. Moet de erfafscheiding alleen een sierlijke manier zijn om de grenzen van de tuin aan te duiden, moet de erfafscheiding een beveiligingsfunctie hebben of moet de erfafscheiding zorgdragen voor een betere privacy? De verschillende doelen kunnen op verschillende manieren bereikt worden.

 

De groene erfafscheiding

Er zijn allerlei manieren waarop een natuurlijke groene erfafscheiding kan worden gecreeerd. Met een groene erfafscheiding kunnen verschillende doelen worden bereikt. Een lage haag kan bijvoorbeeld puur en alleen sierlijk het terrein afbakenen, maar een grote coniferen haag kan ook zorgen voor privacy. Wat zijn gebruikelijke vormen van groene erfafscheiding?

 

Liguster

De liguster wordt veel gebruikt als erfafscheiding omdat de plant ook in de winter groen is en daarnaast ook nog eens makkelijk te snoeien is.

 

Buxus

De buxushaag wordt vaak gebruikt als sierlijke erfafscheiding. De buxus wordt over het algemeen vaak niet veel hoger dan 1 meter hoog gehouden. De buxus is een redelijk stabiele plant en groeit niet overdreven hard. Ook de buxus behoud in de winter zijn groene kleur.

 

Coniferen

Coniferen kunnen makkelijk in een rij worden geplaatst, welke vrij snel tot een dichte haag uitgroeien. Coniferen zijn er in verschillende kleuren.

 

Houten schutting

Een veelgebruikte erfafscheiding in woonwijken is de houten schutting. Op het gebied van houten schuttingen zijn er allerlei varianten op het gebied van kleur, houtsoort en motief. Een hardhouten gaat over het algemeen het langst mee, natuurlijk liggen hiervoor de kosten ook wat hoger. Om weer wat op de kosten te besparen kan men er voor kiezen om zelf een schutting te plaatsen.

 

Metalen hekwerk

Een metalen hekwerk wordt graag gebruikt om de tuin veilig af te schermen. Het hekwerk is vaak al een psychologische barriere voor inbrekers om het huis binnen te dringen, laat staan de fysieke barriere die het daadwerkelijk oplevert.