Een kleine tuin met grote mogelijkheden

mooie tuin

Ruimte is een schaars goed bij de kleine tuin dus iedere centimeter moet worden benut. Met een goed ontwerp, verschillende structuren en slimme beplanting wordt de kleine tuin een stijlvolle buitenruimte!

Ontwerp Een goed ontwerp zorgt ervoor dat de ruimte zo optimaal mogelijk wordt benut. Een aantal basisprincipes zijn belangrijk bij het ontwerpen:

  • vorm
  • licht
  • materiaalgebruik

Begin met een schets van de ruimte met de afmetingen. Noteer ook alle muren die grenzen aan de tuin, op deze manier kun je ook de lichtinval van de tuin inschatten. Met de afmetingen in gedachte kun je bepalen welke materialen, beplanting en accessoires het beste in de tuin passen.

Structuur
De materialen, de meubels en de manier waarop deze in de tuin worden geplaatst bepalen de uitstraling en karakter van de tuin. Een stevige betonvloer als basis past perfect bij een moderne en strakke tuin. Een romantische tuin kan natuursteen gebruiken. Hergebruikt baksteen geeft de tuin een doorleefde en bohemian sfeer. Kies voor één terras als de tuin erg klein is. Mocht er meer ruimte zijn kunnen er twee terrassen worden aangelegd in verschillende materialen voor een stijlvol en modern effect. Een kleine tuin met weinig zonlicht kan het beste kiezen voor lichte materialen. Donkere materialen maken de tuin optisch kleiner.

Beplanting
Bepaal allereerst wat de ‘blikvangers’ in de tuin moet worden. Als deze is bepaalt kunnen de planten worden gekozen die de basis van de tuin vormen. Een aantal planten die het hele jaar door groen blijven zorgen ervoor dat de tuin er het hele jaar

fris bijligt. Per seizoen kun je een aantal eyecatchers planten die een deel van het jaar de show stelen. Kies kleuren die passen bij de omgeving. De zon en schaduw kunnen effect hebben op een kleur. In een schaduwhoek kun je een felle kleur als rood combineren met zachtere kleuren als paars, roze en grijs. Planten met een grijs- en zilverkleurig blad als Zilversalie, Alsem of Senecio zorgen voor een moderne en stijlvolle touch. Goud en geel zorgen voor een warme en zonnige kleur, ideaal ,voor een tuin met veel schaduw. Blauwe kleuren zorgen voor een robuuste en krachtige uitstraling. Bodembedekkers als zijn handig voor moeilijke hoekjes die vaak aanwezig zijn in de stadstuin. Een gedeelde schutting kan een mooie groene muur worden met klimop.

tuin beplanting

Aankleding
Een bloempot of plantenbak zorgt voor een extra stijlaccent. Een roestvrijstalen pot met grassen geeft een modern effect, terracotta potten met zachte bloemen zorgen voor een romantische sfeer. In een kleine tuin is een sculptuur een bijzondere blikvanger. Meubels die zijn gemaakt van natuurlijke materialen passen goed bij natuurlijke vormen. Een metalen stoel zorgt juist weer voor een moderne uitstraling. Een mooie bank in de zonkant zorgt voor een perfect leesplekje.

Met deze tips en aanwijzingen verander je zelfs de kleinste tuin in een stijlvol buitenparadijs!